Новини

Арт инсталация ще учи клиентите на Кауфланд да се отнасят отговорно към храната

По време на петъчния фермерски пазар на паркинга на Kaufland Крива река в София посетителите ще научат как да ограничат хранителните отпадъци в домакинствата

Арт инсталацията “Сергия за хранителни отпадъци” ще бъде изложена целия ден на 13 ноември (петък) на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“  на паркинга на магазина на Кауфланд – Крива река (бул. „ген. Тотлебен“ 36) в София. И през следващите седмици клиентите на Кауфланд ще могат да я видят в магазина и да научат повече как да се отнасят по-разумно и отговорно към храната.

 “Сергия за хранителни отпадъци” представя по интерактивен начин сериозния проблем с хранителните отпадъци: от сергията на пазара, през готвенето в кухнята до съхраняването: всеки може да научи как не похабява храни. Дали знаете, че не бива да държите заедно картофи и лук? Какво значи най-добър до и най-годен до? Къде в хладилника да съхранявате месото? Колко време да държите замразени зеленчуци във фризера?
“Сергията” дава конкретна информация и практически съвети за ограничаване на хранителните отпадъци в домакинствата. Клиентите на Кауфланд посетителите ще получават наръчник с препоръки за пълноценното съхраняване и оползотворяване на храните, съвети за готвене с „отпадъци”, както и бележник за планиране на пазаруването.

Арт инсталацията е направена по „Твоята храна“: пан-европейска инициатива за намаляване на хранителните отпадъци в домакинствата.

В Европа се изхвърлят близо 100 милиона тона храна годишно. Знаете ли, че и България не е по-назад: около 670 хил. тона храна се прахосват в България всяка година? Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата: между 200 и 600 евро годишно е стойността на изхвърлената храна от едно семейство в Европа! Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване и готвенето без планиране.

Проектът „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. С финансовата подкрепа  на ЕС „Твоята храна“ работи в шест европейски страни, за да  повиши осъзнатостта по проблема и да популяризира знания и  умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата. В България дейностите се изпълняват от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *