Новини

Вкуснотии от дюли

Сигурно знаете, че дюлите са много полезни:   укрепват имунната система, предпазват от болести, съдържат биоактивни вещества и цял букет антиоксиданти… Но знаете ли колко вкуснотии можете да си направите от дюли? 
От плодовете – компот, конфитюр или мармалад. Тиквеник с дюли.  Дори гурме мус!
От – сърцевината със семките и корите – вкусно желе или пелте, което да е вашето оръжие срещу грипа!

Двадесетина ентусиасти има урок по „всичко от дюлите“ при Иванка Гуглева от с. Орешник (до Тополовград). Тя ни показа своите рецепти за сладко и желе от дюли. И то не какви дюли, а местни диви сакарски дюли. Вижте галерия с дюлевите емоции.

Ето и рецептите:

Сладко от дюли
Рецепта на Иван Гуглева от с. Орешник, Тополовградско

Продукти: 1 кг дюли (изчистени), 1 кг. захар, 2 ч. ч. вода, листа индрише.
Приготвяне:
Направете сироп от захарта и водата. Щом заври, сложете настърганите на ренде дюли.  Варете до готовност, като често бъркате.
Пробвате дали е готово с капка върху чинийка: ако капката остане като сълза, значи е готово! Добавяте 1 к.л. лимонтузу. Разсипвате в бурканчета и отгоре слагате лист индрише за чуден аромат. Затваряте бързо, докато са още топли. Нямат нужда от заваряване.
Да ви е сладко!


Желе от дюли
Остатъка от дюлите за сладко – сърцевината със семките и корите, покривате с вода и варите. Като омекнат, прецеждате. На литър течност  се  слага 800 г – до 1 кг  захар в зависимост от гъстотата: ако течността е по-гъста, сложете по-малко захар.
Варите и можете да разберете дали е готово с капчица върху чинийка: ако не се разлее, значи стига варене.
Докато е горещо желето, разливате в бурканчета.
И сте готови за зимата!

Тиквеник с дюли
Освежете рецептата си за тиквеник с дюлев привкус. Наместо само тиква, направете я с тиква и дюли. Съотношението е 1: 0,700 ( 1кг тикви и 700 грама дюли, които малко сте сварили).
Другите продукти са ясни: кори за баница, захар, орехи, канела…
Рецептата е на Мария Вълева от Тополовград.

Мус от дюли
Продукти:  3 кг. дюли,  захар, 10 белтъка, малко бяло вино, 1 с. л. захар, 2-3 пръчици канела,  мащерка или мента, гроздови зърна за украса.
Приготвяне: Опечете на фурна дюлите, които сте напръскали с малко бяло вино и сте добавили няколко разчупени пръчки канела.  После ги изчистете от обелки и семки и пасирайте. Отделно разбийте на сняг белтъците със захарта (ако захарта е пудра, сложете я накрая, а ако е пудра – в началото).
Смесете с пасираните дюли и разсипете. Украсете със стръкче мента или мащерка или мента.
Гарнирайте и с плодче, в този сезон – половинка зърно грозде.
Да ви е сладко!
Рецептата е на Симеон Василев, който близо 20 години е бил шеф-готвач в Испания, преди да се  завърне наскоро в родния си Тополовград.

Кулинарното ателие за дюлите бе част от дейностите по проекта „Твоята храна“, изпълняван от Фондация за биологично земеделие „Твоята храна“.  Проектът цели да обърне внимание върху разхищението на храна, да покаже как то е свързано с екологични, социални, икономически проблеми с локално и глобално значение, както и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. Съфинансиран е от Европейския съюз.
Повече информация
на: https://hrana.bioselena.com.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *