В медиите

Как да намалим разхищението на храна

Това правителство смята да забрани със специален закон изхвърлянето на храна от хранителните магазини в България“ е темата на дебати по модела на британския парламент, организирани днес от фондация „Биоселена“ и Клуб „Дебати“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Според Драгомира Раева, експерт по проекта „Твоята храна“ на фондация „Биоселена“, в България през 2019 г. средногодишно на човек се пада по 70 кг изхвърлена храна, годна за консумация. „За България имаме данни от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Макар че ние имаме една много хубава поговорка – „Храна не се хвърля“ – много от нас реално я знаят, имат някакво уважение към нея, но предвид изобилието от храна, което има около нас, си позволяваме да разточителстваме“, посочи Раева в интервю за Българското национално радио. По данни от 2016 г. средно в страните-членки на Европейския съюз за една година се изхвърлят по 173 кг на човек годна за консумация храна. Но в страни като Гърция този показател е почти двойно по-нисък в сравнение с българския – 44 кг. „Явно има какво да се направи“, заключава експертката от фондация „Биоселена“ и подчертава, че сред причините за разхищението на храна е загубата на пряка връзка с производството ѝ за голяма част от населението, включително и факта, че голяма част от консумираната у нас храна се внася от чужбина.

Мартин Михайлов от Асоциация „Дебати“ подчерта, че изборът на темата е направен, тъй като тя позволява проблематизиране в дълбочина и при разглеждането ѝ могат да бъдат представени различни гледни точки и да се получи сблъсък на позиции: „Всички морално ще си кажат „Ние не трябва да изхвърляме храна!“, но не можем да разберем дълбочината на проблема и как той е обвързан с толкова много различни сфери от нашия живот.“

Вижте още ТУК и чуйте целия разговор.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *