Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Да намалим хранителните отпадъци във Варна – обучение за обучители

28.10.2020 @ 10:00 - 16:30

„Твоята храна“ – инициатива за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата – отново е във Варна с покана за участие в еднодневно обучение за обучители на тема „Защо и как да не разхищаваме храна като потребители“.
В обучението ще бъде представена основна информация за проблема с хранителните отпадъци от локална и глобална гледна точка, както и идеи и съвети как всеки от нас може да допринесе към разрешаването му. Чрез игри, филми, куизове и работа в групи ще се запознаем с инструменти и методи за повишаване на осведомеността и насърчаване на действия срещу разхищението на храна от домакинствата, които след това да използвате в своята практика.

Обучението е за хора, които работят с различни общности и възрастови групи и биха могли да предадат знанията си нататък. Би било от интерес за тези ангажирани в сферата на формалното и неформално образование, граждански организации с природозащитен и социален фокус, организации за правата на потребителите и сътрудничество за развитие, представители на ученически и университетски клубове, младежки центрове, членове на общински структури, национални и локални институции. Поканата е към активни хора, които да бъдат посланици на идеята и начините за намаляване на разхищението на храна от домакинствата. След обучението участниците ще бъдат компетентни да разпространяват знания и умения как това може да се случи.

Събитието е безплатно. Ще започне в 10:00 часа и ще продължи до 16:30 часа с обедна почивка от 12:30. Желателно е включването във всички сесии, но ако сте възпрепятствани, можете да дойдете само преди или след обед. Всички участници ще получат сертификат. При интерес, заявете включването си чрез регистрация до 27 октомври: https://forms.gle/9CMCDA8oN3m3XeGE8. Местата са ограничени до 15.

Водещ е Драгомира Раева от проекта „Твоята храна„.

ПРОГРАМА
– Сесия 1 : Представяне на инициативата „Твоята храна“ и подхода глобално образование като инструмент за намаляване на разхищението на храна
– Сесия 2: Какво са хранителните отпадъци – защо, къде, как възникват и колко голям е проблемът всъщност
– Сесия 3: Икономическите, социални и екологични аспекти на
разхищението на храна – да сглобим картината заедно
– Обедна почивка
– Сесия 4: Какво може да прави всеки един от нас, за да намалим изхвърлянето на храна – полезни идеи и съвети за домакинствата
– Сесия 5: Хранителните отпадъци в България –
какво се случва около нас? Интересни инициативи, кампании, начинания
– Сесия 6: Хранителните отпадъци около мен –
идеи, споделяне и планиране как да предам знанието нататък
В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не се хранят пълноценно, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, които се пропиляват.
„Твоята храна“ се изпълнява в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. У нас се изпълнява от Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. Целим да повишим информираността по темата за разхищението на храна; да дадем познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени; да информираме за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни и да популяризираме умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.
Повече информация на: http://hrana.bioselena.com/

 

Детайли

Дата:
28.10.2020
Час:
10:00 - 16:30
Събитие Тагове:
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/2054851344646490

Организатор

Екипът на проекта „Моята храна“

Място

The Social Teahouse
ул. "Преслав" 53
Варна, България
+ Google Map