Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Да намалим хранителните отпадъци у дома – онлайн обучение

15.12.2020 @ 14:00 - 16:30

„Твоята храна“ – паневропейска инициатива за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата – ви кани на онлайн уебинар за обучители на тема „Защо и как да не разхищаваме храна у дома„.

Включете се онлайн на 15 декември от 14:00 часа. Събитието е безплатно и ще се предава на живо от Фейсбук страницата на Биоселена, където ще можете да задавате въпроси, да коментирате и да споделяте идеи, опит и лични инициативи по темата.
В обучението ще получите задълбочена информация за проблема с хранителните отпадъци от локална и глобална гледна точка, както и идеи и практични съвети как всеки от нас може да намали количествата храна, които изпраща в коша.
Ще бъдат представени образователни материали, игри, филми, интерактивни тестове, разработени от „Твоята храна“. Ще се запознаем с инструменти и методи за повишаване на осведомеността и насърчаване на действия срещу разхищението на храна, които след това да използвате в своята практика.
Поканата е към вас, които да бъдете посланици на идеята и начините за намаляване на разхищението на храна от домакинствата. Би било от интерес за хора, които работят с различни общности и възрастови групи и биха могли да предадат знанията си нататък. Би било от интерес за тези ангажирани в сферата на формалното и неформално образование, граждански организации с природозащитен и социален фокус, организации за правата на потребителите и сътрудничество за развитие, представители на ученически и университетски клубове, младежки центрове, читалища, членове на общински структури, национални и локални институции. След обучението участниците ще бъдат компетентни да споделят знания и умения как това може да се случи.
Ако желаете да получите образователна презентация и допълнителни материали от нас, които да ползвате във ваши обучения, моля отбележете се чрез този формуляр: https://forms.gle/3kUpRMcvseXZhYkH7

За всички активно включили се в уебинара сме предвидили и практичен подарък – восъчна кърпа за опаковане на храна, торбичка за пазаруване насипно или метално канче – които ще ви изпратим.

ПРОГРАМА
Сесия 1 : Представяне на инициативата „Твоята храна“ и подхода глобално образование като инструмент за намаляване на разхищението на храна
Сесия 2: Какво са хранителните отпадъци – защо, къде, как възникват и колко голям е проблемът всъщност
Сесия 3: Икономическите, социални и екологични аспекти на
разхищението на храна – какво всъщност пилеем
Сесия 4: Какво може да прави всеки един от нас, за да намалим изхвърлянето на храна – полезни идеи и съвети за домакинствата
Сесия 5: Хранителните отпадъци в България –
какво се случва около нас? Интересни инициативи и кампании
Сесия 6: Хранителните отпадъци около мен – как да предам знанието нататък
В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не се хранят пълноценно, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, които се пропиляват.
„Твоята храна“ се изпълнява в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. У нас с инициативата е ангажирана Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. Целим да повишим информираността по темата за разхищението на храна; да дадем познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени; да информираме за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни и да популяризираме умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.
Повече информация на: http://hrana.bioselena.com

 

Детайли

Дата:
15.12.2020
Час:
14:00 - 16:30
Събитие Тагове:
, , ,
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/388697889220718/

Организатор

Екипът на проекта „Твоята храна“