Новини

Вдъхновена кулинарна работилница

Съвместно с приятелите ни от „Задруга Вдъхновение“ инициативата ТВОЯТА ХРАНА направихме страхотна кулинарна работилница в с. Владая.

Вдъхновена и вдъхновяваща! Ето какво приготихме с продукти от градината там. И без грам да похабим храна. Запишете рецептите и се пробвайте.

Следете сайта ни hrana.bioselena.com за следващи работилници.

Босилеково песто

Продукти:
100 пресен босилек, 60 суров белен слънчоглед, 2 големи скилидки чесън и 3 малки,

1 щипка сол, 1 щипка черен пипер, няколко капки лимон, 180 мл олио или рафиниран зехтин.

Приготвяне:
Сложете 100 грама от пресния босилек в блендера. Важно е ако сте го мили с вода да сте го изчакали да изсъхне. Добавете 60 грама белен суров слънчоглед. Поръсете с щипка сол и щипка черен пипер. Капнете няколко капки прясно изцеден лимон и добавете скилидките чесън, които предварително сте нарязали.

Върху всичко изброено излейте олиото или зехтина.
 

Сушене на плодове

Сушенето е един от най-древните методи за консервиране на храна и направата на зимнина. В съвремието има уреди наречени сушилни или дехидратори, но тук ние ще ви споделим проста техника, практична от древността до наши дни. Сушени могат да бъдат всякакви: плодове, зеленчуци, гъби, билки, сирена, меса, риба и други. Тук конкретно ще споделим за сушенето на ябълки.

За целта ни е нужен дебел конец или корда. В единия край надяваме игла, с която нанизваме много на брой тънко нарязани парченца от ябълка. След нанизването изпъваме кордата или конеца, като на простор, така че да не провисва и да не се образува „корем“. Резенчетата е нужно да бъдат поне минимално раздалечени едно спрямо друго, за да могат да ветреят и изсъхнат по-бързо.

Можете да сушите на открито и слънчево, както и на закрито сенчесто място. Важното е да е топло и да не е прашно, за да не ви хрупкат после ябълките.

За пълното изсушаване са нужни няколко дни, като точното време зависи от мястото и температурата. Имайте предвид ако ги сушите на открито е важно да се съобразите с това къде се намира вашето място. На някои места вечер е много влажно, а по този начин удължавате времето за сушене.

След изсъхването е препоръчително да ги съхранявате в хартиен непрозрачен плик или буркан без пряка слънчева светлина.

Зеленчуци на пара

Нужни продукти:
9 картофа, 6 глави цвекло, 6 моркова, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 връзка магданоз, 4 стръка пресен чесън, 1 шепа – маково семе, 1 шепа – семена от суров сусам, 50 мл – олио, шарлан или зехтин.

Основното предимство на храната готвена на пара пред варената е по-високия процент запазени полезни вещества. Всяка тенджера е подходяща стига да поставим решетка или мрежичка на дъното. Важно е да сипем толкова вода,че тя да няма пряк допир със зеленчуците. Появяващата се слуз по картофа, когато го белим е голяма част от неговото нишесте, което погрешно измиваме.


Приготвяне:
Картофите се измиват с хладка вода и гъбичка, за да падне пръста от тях. Без да белите ги поставете цели в тенджерата. По същия начин измийте морковите, подрежете им дебелите краища. Преди да ги сложите в тенджерата ги начупете на три равни части. Ако главите на цвеклото са много големи ги нарежете на много едри кубчета. Идеята е да се готви на големи късове, за да нарушаваме минимално цялостта на зеленчуците. В зависимост от тенджерата дали е под налягане зависи и времетраенето на запарването.

Стремете се цвеклото да бъде леко хрупкаво, а морковите и картофите да не се разкашкват.

След като запарите зеленчуците, е нужно да изсипете останалата вода от тенджерата и да премахнете решетката. Тогава поръсете с една ч.л. сол и една ч.л. черен пипер. Добавете ситно нарязани връзка магданоз и четири стръка пресен чесън. Разбърквайки с голяма дървена лъжица прибавете и една шепа маково семе, една шепа семена от суров сусам и 50 мл. олио.

 Течен хляб от лимец

Продукти:
3 ч.ч. млян лимец, 1 ч.ч. изворна вода, 1 ч.л. сода за хляб, 1 щипка сол (солено), 1 щипка захар (сладко), 1 щипка черен пипер (люто), 1 щипка сушени билки (горчиво), 1/3 лимон (кисело)


Приготвяне:

В дълбок съд изсипете брашното и го посипете с сол, черен пипер, захар, сушени билки, за последно си оставете содата. Изцедете лимона върху разпръснатата сода за хляб. Към сместа добавете водата и разбъркайте с дървена лъжица. Консистенцията, към която се стремите, трябва е малко по-гъста от смес за кекс.

Поставете хартия за печене в тавичка и изсипете сместа. Оформете кръгла питка с дървената лъжица и благодарете на глас на хляба.

За българите хляба не е просто храна, а същинска магия, която съдържа четирите елемента – огън, вода, въздух, земя. Брашното символизира земята. Водата е втория елемент. Чрез въздуха с получава втасване или бухване. Огънят изпича и се получава хляб. Магията е тогава, когато вярваме в нея и влагаме съзнателно отношение в даден процес. Старите хора казват, че каквото отношение вложим в хляба, после стократно ни се връща докато го ядем с наслада.

Сн. Лидия Кулекова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *