Рецепти

Домашен шипков мармалад

Има ли нещо по-вкусно домашен шипков мармалад? От шипки, които сами сте набрали сред природата?
Няма,  разбира се.

Ето рецептата на семейство Даскалови, която използвахме есента на кулинарна работилница на Витоша.

1. Първо си претеглете шипките с везна, за да знаете с какво количество започвате. Суровите шипки се варят в тенджера, като се сипва вода да ги покрие 4-5 пръста. Не се слага захар и шипките не се чистят и мият. Варят се до пълно омекване, което може да трае различна продължителност в зависимост от сезона (т.е. дали плодовете са предобладаващо все още твърди или вече са осланени) и сорта на шипката. Около 2 часа би следвало да са достатъчни в общия случай.

2. Докато шипките са топли след първото варене, се намачкват с мачкало за картофи. Трябва да се получи гъста каша.

3. В съд с гевгир и подложена тава отдолу се прави промивка на шипките с ръце. Важно е да сложите ръкавици, иначе власинките много дразнят кожата. Имайте подръка шише с вода с пробита на дупки капачка и си сипвайте периодично (или някой друг може да ви сипва за по-бързо), за да може да улесните пускането на мармалад от шипките. Намачкването продължава, докато останат само люспи и семки, а месестата част изпадне в тавата. Там би следвало да имате сравнително гъста течност. Познавате, че вече сте готови, когато отгоре люспите и семките са придобили по-светъл цвят – това означава, че са се промили достатъчно и е изпаднал повечето мармалад.

4. Няма как да изпадне всичкия, затова с останалите люспи и семки, ако желаете, можете да направите шипково брашно – пъхнете целия остатък във фурната – разстелете го на тънък пласт върху тава и печете на около 70-75 градуса на вентилатор, докато изсъхне напълно. Нужно е да разбърквате отвреме-навреме. Изсушената смес може да смелите в кафемелачка – не трябва да е твърде мощна, защото иначе ще смели семките на малки парченца, които после не можете да пресеете. След като сте смяли сместа, използвайте сито, за да отделите само брашното. Съхранявайте го в стъклен буркан. Ползва се за добавка към тесто за хляб, кексове, или кисело мляко за закуска. Може да експериментирате и със свои идеи за смутита, съдържащи шипково брашно.

5. Обратно към мармаладаJ Минаваме на фаза първо претриване със ситно сито. Използва се сито за брашно и дървено валяче. Това, което се полепва по валяка, се маха – това са власинките, които дразнят гърлото и чието отделяне е целта на тази операция. Отстранявайте ги периодично, когато усетите, че валячето вече се движи трудно.

6. Второ претриване – по същия начин като първото, целта е да сме напълно сигурни, че не е останала нито една власинка в нашия божествен шипков мармалад.

7. Сложете сместа, която е останала след двете фини претривания, в тенджера и варете без захар. Целта е водата да се изпари и мармаладът да се сгъсти. Варете докато не започне да става на капки, без да тече от лъжицата. Бърка се непрекъснато с широка лъжица, иначе загаря! Тази фаза е възможно да ви отнеме до около 3 часа. Важно е също така да не прекалите с варенето, защото на топло сместа винаги изглежда по-течна, отколкото изстинала. Накрая на изваряването се слага захарта и се маха от котлона. Опитва се на студено На 5 кг сурови шипки се слага 1.5 кг захар. Разбира се, опитайте и ако според вас е нужно да се добави още захар, го направете. Шипките са различни и има някои видове, които са по-кисели.

8. След като се сложи захарта и се опита, се връща на котлона. Чакаме да заври отново, след което варим още 15-20 мин и отстраняваме от котлона.

Още докато е горещ, мармаладът се налива в буркани, които се затягат и се обръщат с капачката надолу.

9. Чакаме бурканите да изстинат, след което можем да си ги сложим в удобен за съхранение шкаф на сухо. Отворените буркани е добре да държите в хладилник, където могат да издържат месеци. Неотворените, ако сте направили всичко правилно, би следвало да ви издържат поне два сезона.

Приятно хапване!

А ако искате да научите как да не разхищавате храна, свалете Наръчника на #ТвоятаХрана. Полезно четиво!
Още рецепти тук.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *