Новини

Заключителна конференция по проекта “Твоята храна“

Проектът „Твоята храна“ организира заключителна онлайн конференция „Да погледнем сериозно на хранителните отпадъци“, в която обобщи работата по проекта в отделните страни, поуките и бъдещи предизвикателства пред оползотворяване на хранителните  отпадъци.

Конференцията бе открита от Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околна среда и океани, който говори по темата “Как ЕС може да помогне  на домакинствата да намалят хранителните отпадъци?“.

Участниците представиха и дискутираха иновативните идеи, разработени по проекта, с които домакинствата да намалят отпадъците в дома. Представени бяха продуктите: наръчник, игри и други, които бяха разработени от „Твоята храна“.

Вижте тук запис на конференцията:

По проекта „Твоята храна“ („Глобален обучителен подход към разхищението на храна чрез неформално образование“) работят организации  в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия. Проектът се подкрепя от Европейския съюз.

 Целта му е да повиши информираността по темата разхищението на храна; да даде познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени; да информира за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни; и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. В България проектът се изпълнява от Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА

Темата за хранителните отпадъци е много актуална. В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, което след това се пропиляват.

Дейностите по проекта целят да запълнят недостига на осведоменост и лоша образователна база за глобалните взаимосвързаности на хранителните отпадъци. Те ще повишат осведомеността за проблемите на глобалната взаимозависимост и проблемите на околната среда и социалното развитие и ще насърчат уменията за избягване на загубата на хранителни продукти. Променените модели на потребление в домакинствата допринасят за намаляване на екологичната и социалната тежест в световен мащаб.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *