Новини

Кулинарна демонстрация „Твоята храна“ в с. Смилян, Родопите

Смилянски фасул!
Кой не го знае, кой не е чувал за него и за неповторимия му вкус. Можете ли да изброите ястия със смилянски фасул, които сте опитвали? А родопски ястия? Ако не са повече от едно, тази кулинарна демонстрация е за вас.

Проектът „Твоята храна“ организира на 27 юни в с. Смилян, Родопите кулинарно събитие „Храни с история от столицата на фасула в Родопите“, на което ще бъде демонстрирано готвенето на традиционни родопски ястия.

Кулинарната демонстрация ще започне с приготвянето на паниран смилянски фасул –  характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино. От местните хора ще научите и други рецепти:  фасул чорба, тарама хайвер от фасул, зрял фасул с кисело зеле, зрял фасул със сухи чушки, кюфтета от зрял фасул, зрял фасул в гърне…

Заниманието ще продължи със синдермьо: царевичен качамак с със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството.

Кулинарната работилница няма да пропусне две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – патетник и клин. Клинът (родопска баница с плънка от ориз яйца и сирене) ще бъде приготвен със сезонна зеления: лапад, киселец или скрипалец.

Денят ще завърши с демонстрация на смидарь:  в Родопите обреден хляб за новородено, който ще бъде и десертът в менюто родопски ястия, включени в демонстрацията.

Гид в традиционните родопска кухня ще бъде местната майсторка Милка Марангозова, а историите, свързани с храните, ще разкаже Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. А. Златаров“.

Повече за събитието и записвания: https://bit.ly/2Z4BPF6
Ако имате интерес, побързайте да се запишете.
Участието е безплатно, но местата са ограничени.

„Твоята храна“
Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата. Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране.
Проектът „Твоята храна“ има амбицията
да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. Проектът работи в шест европейски страни, включително и в България, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В България дейностите по „Твоята храна“ се изпълняват от Фондация Биоселена.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *