Рецепти

Неустоимата лютеница

Домашна лютеница!
Уникална рецепта на Антония Вичева, една от домакините на Горски център „Чатъма“ на брега на язовир „Голям Беглик“ в Родопите. Лютеница чатъмска!

Продукти:
10 кг консервни (по-месести) домати
5 кг червени чушки (капия)
5 кг патладжан
3 с. л.
сол
3 с. л.
захар
½ л олио

И подправки: черен пипер млян, черен пипер на зърна, кимион, риган, пресен магданоз (слага се, когато лютеницата е готова), чесън.

ЕТАП 1: ПОДГОТОВКА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Измиваме продуктите и започва дългото печене:

чушките се пекат на плоча/тенекия на открит огън или в чушкопек на терасата. Печенето във фурна е също вариант в градски условия, но е добре тя да бъде загрята на максимална температура;

патладжаните минават през същата процедура (в чушкопек не става ;)). Пекат се до омекване на зеленчука;

– чушките и патладжаните се задушават за кратко в плик или съд с капак, за да се белят по-лесно;

доматите се почистват от твърдата част край дръжката, като се запазват цели – с остър нож внимателно отстраняваме ненужната зона и разрязваме на Х люспата в долната им част. Във вряща вода потапяме за не повече от минута доматите.

ЕТАП 2: БЕЛЕНЕ

Дълго е и малко омръзва, но резултата си заслужава:

– обелваме чушките и отстраняваме внимателно семките като топим ръце в съд с вода;

– обелваме патладжаните, отстраняваме дръжките;

– обелваме доматите и ги разрязваме на четвъртини.

ЕТАП 3: МЕЛЕНЕ

Всички зеленчуци трябва да бъдат смлени добре. Едромляна или фина, зависи от вас. Стара чугунена мелачка за месо, ситна мелачка за домати или пък съвременен кухненски блендер – можете да избирате.

ЕТАП 4: БУРКАНЧЕТАТА

Време е да подготвите съдовете за съхранение на лютеницата, ако още не сте го направили. Бурканчета и капачки. Те трябва да добре подсушени и леко затоплени, преди да започнете да пълните готовата продукция.

ЕТАП 5: ВАРЕНЕ

Същинската част от производството на лютеницата започва след като смесим продуктите. Деликатесът се вари, докато изври течността и бъркалката започне да прави „пътечка“ в тенджерата или тавата, в която се приготвя. Отнема между 1,30 и 3 часа в зависимост от количеството, с което се борите. Друг признак за готовост е, когато врящата лютеница вече не прави балончета, а образува шупли или малки „кратерчета“.

ЕТАП 6: ПОДПРАВЯНЕ

Когато водата е вече извряла от лютеницата е време да добавите солта и захарта. Опитайте и подправете допълнително, ако е нужно. Започнете да наливате на бавна струйка олиото, за да бъде добре усвоено от сместа и да не се отделя в лютеницата. Запържете още известно време. Готова е!

ЕТАП 7: КОНСЕРВИРАНЕ

Вариант за консервиране на по-малки количества е, след като лютеницата е готова още гореща да я напълните в бурканчетата и да ги обърнете наобратно, докато изстинат. Ако капачките не са издути и не издават кух звук след изстиването, значи всичко е наред.

За консервиране на по-големи количества и за увеличаване на трайността на продукта, заварете пълните бурканчета. Поставете бурканчетата в студена вода и след завиране, отбройте поне 30 минути, преди да ги извадите и обърнете с капачките надолу.

ЕТАП 8: ЗНАЕТЕ КАКВО СЛЕДВА…

Добър апетит!
Още рецепти от #ТвоятаХрана тук.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *