Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Пролетни зелении в нашите чинии: кулинарно онлайн ателие

14.04.2020 @ 15:00 - 17:00

Хайде да творим заедно в кулинарно онлайн ателие, в което основни гости в кухнята ни са пролетните диво растящи храни: лапад, коприва и левурда (позната още като див чесън, мечи лук, див лук и чремош).
Ателието е част от дейностите от проект „Твоята храна“ за намаляване на разхищението на храна.

Заедно ще приготвим няколко ястия с тези родни супер храни, които са ни дарени щедро от природата в настоящия сезон. Без изкуствени торове, пестициди и хербциди в растежа им, без хиляди пропътувани километри, докато стигнат до нас, без опаковки и без отпадъци – това са нашите супер герои пълни с ценни за човека витамини, минерали, аминокиселини.
Освен на зелениите, ще обърнем внимание и на варените яйца, които ще съпътства трапезата ни покрай Великден – какво можем да приготвим с тях, като ги трансформираме в нещо изненадващо и вкусно.

Участието в ателието е безплатно. То ще се случи онлайн с директен стрийминг на Фейсбук страницата на БИОСЕЛЕНА от кухнята на Simple Food Punkt. Шеф Георги Димитров ще бъде пред камерата, за да ни води през всички етапи на готвенето, като ни сподели своите знания за ползите от тези храни и ни покаже как да боравим с коприва без страх от „ужилване“. Георги ще отговаря на въпроси от онлайн аудиторията по време на събитието и ще ни предизвика със следните кулинарни идеи:
– Неустоима разядка от варен ориз с левурда
– Нежна майонеза от варени яйца
– Ароматни джуркани зелении с коприва и лапад
– Разкошна карамелизирана левурда за гарниране на салати и сирена

За участието и приготвянето на всички ястия ще са ви нужни следните продукти (за около 4 порции):
– 2 връзки левурда;
– връзка лапад;
– връзка/ пакет коприв;а
– чесън (няколко стръка пресен или няколко скилидки стар според предпочитанието ви);
– лук (връзка зелен или глава стар според предпочитанието ви);
– 200 грама предварително сварен ориз (в ателието ще ползваме бял шлифован, но вие можете да ползвате ориз по ваше предпочитание; важно е да е добре сварен до пълно омекване);
– 3-4 сварени яйца;
– 1 сурово яйце;
– бяло сирене (краве, овче или козе според предпочитанията ви);
– фино смляна горчица;
– зехтин;
– слънчогледово олио;
– 1/2 пакет краве масло;
– няколко почистени ореха;
– 2-3 лимона;
– червен пипер;
– джоджен;
– захар;
– сол.

От #ТвоятаХрана ще осигурим подаръци за най-запалените участници (престилки за готвене, восъчни кърпи за съхранение на храна и текстилни торбички за пазаруване на дребно). За целта трябва да публикувате снимки на сготвените от вас ястия по време работилницата като пост в това събитие.
Направете своята заявка за участие с награда като попълните следния формуляр: https://forms.gle/g5cmd9zZfE8f8abN9

И това не е всичко. Шеф Георги Димитров ще приготви голямо количество от джурканите зелении. Храната ще дарим на Food Not Bombs – Sofia / Храна, не война – София, които ще я раздадат на хора в нужда.

„Твоята храна“ насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Целим да популяризираме знания и умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.
Проектът е съфинансиран е от Европейския съюз. Изпълнява се в 6 европейски страни, в България се координира от Фондация БИОСЕЛЕНА.
За повече информация: https://hrana.bioselena.com

Детайли

Дата:
14.04.2020
Час:
15:00 - 17:00
Събитие Тагове:
,
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/524954258122471/

Място

https://www.facebook.com/bioselena.bulgaria/