Рецепти

Сармички с листа от бутима

Обичате сармички, нали?
Ето една интересна рецепта от Подгорието (района на Беласица), която опитахме на кулинарна работилница по проекта Твоята храна: с листа от бутима (винобой). Нейни майсторки са Рукие Изирова и Зюмка Изирова, майка и дъщеря от с. Яворница, Петричко.

Събират се само млади листа от бутима, съхраняват се в буркани или сушени. За приготвяне на сърмички се прави плънка, като в мазнина се задушават ситно нарязан лук, настърган морков и чаша ориз. Подправят се със сол, черен пипер и джоджен. Добавят се 2 чаши вода. Котлонът се изключва и се оставя сместа да се сготви. Плънката може също да е от задушен или запържен ориз с праз, с добавени черен, червен пипер, джоджен и сол.

 Листата от бутима, предварително попарени с вряла вода, се използват за завиване на малки сармички – в едно листо се слага около чаена лъжичка от приготвената плънка. Нареждат се в тавичка на един ред, покриват се с още няколко листа бутима и се заливат с 1 чаша вода. Пече се във фурна до готовност.
(записали: Гергана Минчева и Цветомира Гергинова)

Забележка: Растението, което в селата на Подгорието наричат „бутима“ в българската ботаническа литература е известно като винобой или лаконос (Phytolacca americana). В стари книги може да се намери и с имената ашик боя, бахча гюзел, кърмъзъ и др. Пренесено в Европа през 17 век, растението се е отглеждало като декоративно и багрилно (за оцветяване на вино, или като мастило). Подивяло е и се смята за инвазивен вид.

Смята се, че цялото растение в големи дози е отровно, особено плодовете. Използва се в народната медицина, като „отварата от листата, даже и в малко количество, действува като слабително средство при силен запек“.  Препоръчва се за консумация да се използват само млади листа, които да се варят продължително и водата да се сменя неколкократно.

Ето и други рецепти от #ТвоятаХрана: https://bit.ly/37PIXbN

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *