Новини

АРТ ИНСТАЛАЦИЯ за хранителни отпадъци

7 октомври (сряда),  12 часа, на традиционния Фермерски фестивал пред Министерството на земеделието


На първото публично представяне на АРТ ИНСТАЛАЦИЯ за хранителни отпадъци на 7 октомври (сряда),  12 часа, на традиционния Фермерски фестивал пред Министерството на земеделието се очаква да присъстват министърът на земеделието и храните Десислава Танева, д-р Стоилко Апостолов, управител на Биоселена и други представители на фондацията, експертите по инициативата „Твоята храна“ Драгомира Раева и Росен Василев, авторите на инсталацията Симеон Василев и Весела Ножарова от фондация Credo Bonum.

Арт инсталацията “Сергия за хранителни отпадъци” представя по интерактивен начин сериозния проблем с хранителните отпадъци: от сергията на пазара, през готвенето в кухнята до съхраняването  и така всеки може да научи как не похабява храни. “Сергията” дава конкретна информация и практически съвети за ограничаване на хранителните отпадъци в домакинствата. През целия ден на Фермерския фестивал – от 10 до 18  часа – посетителите ще получават наръчник с препоръки за пълноценното съхраняване и оползотворяване на храните, съвети за готвене с „отпадъци”, както и бележник за планиране на пазаруването.

Арт инсталацията е направена по „Твоята храна“: пан-европейска инициатива за намаляване на хранителните отпадъци в домакинствата. Екипът на „Твоята храна“ планира тя да бъде изложена в „Музейко“, в магазини, фоайета на бизнес-сгради и търговски центрове, училища, както и открити градски пространства. При интерес институции и организации могат да се свържат с екипа на проекта, за да обсъдят гостувания на инсталацията и дискусии по темата за разхищението на храни.

Знаете ли, че в Европа се изхвърлят близо 100 милиона тона храна годишно? И България не е по-назад: около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата: между 200 и 600 евро годишно е стойността на изхвърлената храна от едно семейство в Европа! Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране.

Проектът „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. С финансовата подкрепа  на ЕС „Твоята храна“ работи в шест европейски страни, за да  повиши осъзнатостта по проблема и да популяризира знания и  умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата. В България дейностите се изпълняват от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

Експерти на инициативата „Твоята храна“ организираха 21 симулационни обучения за деца, 18 обучения на работното място, 5 дебата с участието на ученици и студенти, 4 обучения по сторителинг,  28 кулинарни работилници с близо 1 800 участника, 12 участия във фестивали с интерактивни щандове, посетени от над 7 000 души…

Повече на hrana.bioselena.com  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *