Новини

Да се забавляваме с #ТвоятаХрана в Музейко

Каним ви на едно приятно и поучително забавление – арт инсталацията на #ТвоятаХрана:  сергия за хранителни отпадъци. Цяла седмица в Музейко: от 10 до 17 октомври.

Питате се какво ли е това?
Елате и ще видите. И малки, и големи има какво да научат за съхраняването на храната и най-важното: как да не хабим храна.

Едно въпросче, за да видим колко знаете: правилно ли е да съхранявате заедно картофи и лук?
На сергията ще научите правилния отговор, както и отговорите на много други въпроси.

В Музейко сме всеки ден без понеделник: от 10 до 18 часа. Но най-добре се съобразете с времевите интервали:

10:00 – 12:30 ч.

13:00 – 15:30 ч.

16:00 – 18:00 ч.
И още: за предпочитане е да си купите билет онлайн.
Музейко става на 5 години (честита им годишнина!) и затова до 11 октомври включително цената е специална:  5 лв. за всеки.

И още  нещо важно: от инициативата „Твоята храна“ ще има човек на сергията в първия и последния ден: на 10 и 17 октомври.

Знаете ли, че в Европа се изхвърлят близо 100 милиона тона храна годишно? И България не е по-назад: около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата: между 200 и 600 евро годишно е стойността на изхвърлената храна от едно семейство в Европа! Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране.

Инициативата „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. С финансовата подкрепа  на ЕС „Твоята храна“ работи в шест европейски страни, за да  повиши осъзнатостта по проблема и да популяризира знания и  умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата. В България дейностите се изпълняват от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

Повече на hrana.bioselena.com      

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *