rosehips
Новини

Домашен шипков мармалад

Кулинарната ни работилница за домашен шипков мармалад предизвика голям интерес!

Уникално вкусна рецепта на семейство Даскалови.

Ето я:

1. Първо си претеглете шипките с везна, за да знаете с какво количество започвате. Суровите шипки се варят в тенджера, като се сипва вода да ги покрие 4-5 пръста. Не се слага захар и шипките не се чистят и мият. Варят се до пълно омекване, което може да трае различна продължителност в зависимост от сезона (т.е. дали плодовете са предобладаващо все още твърди или вече са осланени) и сорта на шипката. Около 2 часа би следвало да са достатъчни в общия случай.

2. Докато шипките са топли след първото варене, се намачкват с мачкало за картофи. Трябва да се получи гъста каша.

3. В съд с гевгир и подложена тава отдолу се прави промивка на шипките с ръце. Важно е да сложите ръкавици, иначе власинките много дразнят кожата. Имайте подръка шише с вода с пробита на дупки капачка и си сипвайте периодично (или някой друг може да ви сипва за по-бързо), за да може да улесните пускането на мармалад от шипките. Намачкването продължава, докато останат само люспи и семки, а месестата част изпадне в тавата. Там би следвало да имате сравнително гъста течност. Познавате, че вече сте готови, когато отгоре люспите и семките са придобили по-светъл цвят – това означава, че са се промили достатъчно и е изпаднал повечето мармалад.

4. Няма как да изпадне всичкия, затова с останалите люспи и семки, ако желаете, можете да направите шипково брашно – пъхнете целия остатък във фурната – разстелете го на тънък пласт върху тава и печете на около 70-75 градуса на вентилатор, докато изсъхне напълно. Нужно е да разбърквате отвреме-навреме. Изсушената смес може да смелите в кафемелачка – не трябва да е твърде мощна, защото иначе ще смели семките на малки парченца, които после не можете да пресеете. След като сте смяли сместа, използвайте сито, за да отделите само брашното. Съхранявайте го в стъклен буркан. Ползва се за добавка към тесто за хляб, кексове, или кисело мляко за закуска. Може да експериментирате и със свои идеи за смутита, съдържащи шипково брашно.

5. Обратно към мармаладаJ Минаваме на фаза първо претриване със ситно сито. Използва се сито за брашно и дървено валяче. Това, което се полепва по валяка, се маха – това са власинките, които дразнят гърлото и чието отделяне е целта на тази операция. Отстранявайте ги периодично, когато усетите, че валячето вече се движи трудно.

6. Второ претриване – по същия начин като първото, целта е да сме напълно сигурни, че не е останала нито една власинка в нашия божествен шипков мармалад.

7. Сложете сместа, която е останала след двете фини претривания, в тенджера и варете без захар. Целта е водата да се изпари и мармаладът да се сгъсти. Варете докато не започне да става на капки, без да тече от лъжицата. Бърка се непрекъснато с широка лъжица, иначе загаря! Тази фаза е възможно да ви отнеме до около 3 часа. Важно е също така да не прекалите с варенето, защото на топло сместа винаги изглежда по-течна, отколкото изстинала. Накрая на изваряването се слага захарта и се маха от котлона. Опитва се на студено На 5 кг сурови шипки се слага 1.5 кг захар. Разбира се, опитайте и ако според вас е нужно да се добави още захар, го направете. Шипките са различни и има някои видове, които са по-кисели.

8. След като се сложи захарта и се опита, се връща на котлона. Чакаме да заври отново, след което варим още 15-20 мин и отстраняваме от котлона.

Още докато е горещ, мармаладът се налива в буркани, които се затягат и се обръщат с капачката надолу.

9. Чакаме бурканите да изстинат, след което можем да си ги сложим в удобен за съхранение шкаф на сухо. Отворените буркани е добре да държите в хладилник, където могат да издържат месеци. Неотворените, ако сте направили всичко правилно, би следвало да ви издържат поне два сезона.

Приятно хапване!

А ако искате да научите как да не разхищавате храна, свалете Наръчника на #ТвоятаХрана. Полезно четиво!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *