Рецепти

Трахана по щитски

Чували ли сте за трахана?
Това е ястие с персийски произход, правят го в южна България: най-вече в Странджа, Сакар и Родопите. Траханата е подобна на попарата, която помните от детството си. Но още по-вкусна.

Ето рецепта за трахана  на Хрисо  Генчева от с. Щит, Свиленградско, което се намира на самата българо-турска-гръцка граница.

Сварявате почистени пет килограма чушки, една тиква цигулка и 4-5 домата. Пасирате на каша. Добавяте сол на вкус и домашен квас „на мярка“, както казва леля Хрисо или половин кубче мая. И после брашно колкото поеме. Месите и оставяте да втаса. А после претърквате през сито, за да получите ситна, ситна смес. Все едно става брашно с червеникъв цвят. Сушите на проветриво място и след седмица-две имате трахана. Съхранявате я в буркан или в платнена торба на сухо и проветриво място.

Как я хапвате?
Варите във вода, като добавяте масло и после правите попара със сирене и чер пипер. Може и с прясно мляко.

Това е трахана по щитски. На други места я правят с всякакви зеленчуци: тиква, домати, пипер, моркови, целина, нахут и всякакви подправки: чубрица, стрит магданоз, дори джоджен, мащерка и риган. Траханата можете да използвате като вегета – допълнения към супи или яхнии. Усилията си струват: ще имате уникална домашна храна и няма да изхвърляте продукти.
Ето и други рецепти от #ТвоятаХрана.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *